22 cze '18

Słodkie życie studenta

Słodkie życie studenta
()

Podczas pełnej egzaminów i zaliczeń sesji letniej warto pokusić się na  przygotowanie pysznych ciast, które osłodzą nam ciężkie dni. Wbrew pozorom na ich pieczenie znajdzie się czas w każdym studenckim grafiku.

Szarlotka z bakaliową glazurą
Jej smak jest doskonały w każdym calu. Jest niebywale aromatyczna…
Składniki:

2,5 szklanki mąki,
kostka margaryny,
szklanka cukru,
jajko,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1,5 -2 kg jabłek,
cukier waniliowy,
cynamon.

Wierzch:

szklanka pokrojonych orzechów włoskich,
pół szklanki rodzynek,
pół szklanki migdałów,
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
5 łyżek miodu,
3 łyżki masła.

1. Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj margarynę, cukier, jajko, śmietanę i proszek. Zagnieć ciasto.
Schłodź w lodówce.
2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Odciśnij z nadmiaru soku. Dodaj cukier waniliowy i cynamon.
3. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Połową ciasta wyłóż blaszkę, na to jabłka i resztę ciasta.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Piecz 25 minut.
4. Masło i miód rozgrzej. Wsyp bakalie. Rozmieszaj. Masę wyłóż na ciasto i piecz jeszcze 20 minut. Ciasto najlepiej smakuje na ciepło.

Tarta bakaliowa

Łatwość jej przygotowania i smak zasługuje na najwyższą ocenę, szóstkę z plusem.
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej,
pół kostki margaryny,
pół szklanki cukru,
cukier waniliowy,
jajko,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa bakaliowa:
rodzynki i płatki migdałowe (według uznania),
kandyzowana skórka pomarańczy,
szklanka orzechów włoskich,
3 łyżki masła,
kilka łyżek miodu.

Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj margarynę, cukier i jajko. Zagnieć
ciasto. Wyłóż nim blaszkę do tarty. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni.
W międzyczasie przygotuj masę bakaliową. Masło rozgrzej. Dodaj miód i bakalie. Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze kilka minut. Masę wyłóż na tartę i piecz jeszcze 15 minut.

Rolada migdałowa

Tajemnicą jej wykonania jest wielka pasja do słodkich wypieków.
Biszkopt:
4 jajka,
6 łyżek kisielu czerwonego bez cukru,
5 łyżek cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa:
1,5 szklanki mleka,
budyń śmietankowy,
łyżka mąki ziemniaczanej,
kostka masła,
niecała szklanka startych migdałów,
3 łyżki likieru migdałowego.

1. Białka ubij z cukrem. Gdy powstanie sztywna piana dodawaj po jednym żółtku. Wsyp kisiel wymieszany z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj łyżką. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepły biszkopt zwiń w płócienną ściereczkę.
2. Szklankę mleka zagotuj. Resztę rozmieszaj z budyniem i mąką, wlej do gotującego się mleka. Masło utrzyj dodając po łyżce budyniu. Dodaj migdały i likier, utrzyj na gładką masę.
3. Roladę posmaruj 2/3 masy. Zwiń i wyłóż na wierzch resztę masy. Przyozdób owocami np. mrożonymi malinami.

 

Biszkoptowy jabłecznik na kruchym spodzie
Krucha konsystencja przeplata się z lekkością masy jabłkowej i biszkoptu.

Ciasto kruche:
około 2 szklanki maki pszennej,
pół kostki margaryny,
jajko,
pół szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia.

Ciasto biszkoptowe:
4 jajka,
3 łyżki maki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
łyżka kakao,
5 łyżek cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek,
cukier waniliowy,
cukier kryształ,
cynamon.

Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj rozdrobnioną margarynę, cukier i jajko. Zagnieć ciasto. Wyłóż na blaszkę i podpiecz 20 minut w temperaturze 170 stopni. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Odciśnij nadmiar soku. Dodaj oba rodzaje cukru i cynamon. Wyłóż na ciasto kruche i piecz 10 minut. W tym czasie przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i ubijaj aż się rozpuści. Dodaj żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Wylej na placek i piecz jeszcze około 30 minut. Placek będzie jeszcze lepiej smakował, gdy polejemy go roztopioną czekoladą.


Autor: Paulina Murowana

Jak bardzo interesujący był ten artykuł?

Kliknij na gwiazdkę, aby zagłosować

Średnia ocena / 5. Głosów:

Jak narazie nikt nie głosowal.




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

multis_2024-10_www
Szukaj
Multis Multum

Multis Multum to magazyn studencki tworzony przez Studentów Wyższej Szkoły Zarządzania i Bankowości pod nadzorem:

Redaktor Naczelna – mgr Aneta Idzik-Nowak

Adiustator – dr inż. Dominika Woźny  

Kontakt: a.idzik@wszib.edu.pl

Gdzie możesz nas czytać?

Multis Multum to bezpłatny kwartalnik dostępny na terenie uczelni WSZiB przy Al. Kijowskiej 14 w Krakowie.